fbpx

Язва, колит болест на Крон

Язвеният колит на дебелото черво (улцерозен колит) е заболяване, което създава възпаление на лигавицата на дебелото черво. Възпалението причинява повърхностни рани язви, които не проникват в дълбоките слоеве на чревната стена.

Заболяването почти винаги започва в ректума и постепенно се разпространява нагоре по дебелото черво. Язвеният колит не причинява увреждане на тънките черва, но увеличава риска от рак.

Болестта на Крон е възпалително заболяване на червата, което също прониква в дълбоките слоеве на чревната стена и може да образува патологични връзки между чревните бримки или между червата и други органи (фистули).

Може да се появи във всички части на храносмилателния тракт, от устата до ануса, без последователност и без непрекъснатост. 

Какво причинява възпалителните заболявания на червата?

Няма ясен отговор за причината за заболяването. Общата оценка е, че това е автоимунно заболяване, т.е. заболяване, при което имунната система случайно атакува нормалните телесни тъкани – в този случай стената на стомашно-чревния тракт.

Съществува и определен наследствен компонент и има тясна връзка със стресови ситуации, които увеличават честотата на атаките и тяхната тежест.

Холистичната представа за възпалителните заболявания на стомашно-чревния тракт поставя хроничния стрес на първо място, като причина за заболяването.

Ето защо не е изненадващо, че в индустриализираните страни процентът на пациентите е много по-висок в сравнение със слабо развитите страни.

Западният начин на живот, който се основава на продължително работно време, множество задачи, стрес, който започва в по-ниските класове на училище и се засилва по-късно, начин на живот, отделен от природата и ритмите на деня и нощта и лошата диета, причиняват значително нарастване на заболяването. 

Какви са симптомите на възпалителните заболявания на червата?

Състоянията при колит се характеризират с кървава диария, постоянно дразнене, което причинява необходимостта от дефекация без значително отделяне и коремни спазми.

Болестта на Крон се характеризира основно с коремна болка, диария, загуба на апетит, треска, слабост и умора. Понякога също ще има болка и подуване на корема (отчасти поради чревни стриктури).

И в двата случая пациентите ще страдат от загуба на тегло, а в някои случаи и от увреждане на други органи, като стави, очи и др.

Сред всички страдащи от чревни проблеми е важно да знаете какво да избягвате: не консумирайте кофеин, алкохол, тютюневи изделия, пикантни или много люти храни, които се считат за дразнители на чревната лигавица.

Препоръчително е също да се избягват силно индустриализираните храни, които обикновено съдържат подобрители на вкуса и други, които могат да причинят дразнене.

Препоръчително е да се избягват млечните продукти поне известно време, поради подозрение за връзка между млечните протеини и възпалителния отговор, който се развива в червата.

Хората с диария трябва да пият много течности, за да поддържат правилния баланс на течностите и да консумират храни, които забавят дейността на червата, като ориз и препечен хляб.

Лаксативите обикновено разреждат количеството на „добрите“ бактерии в червата и пробиотичните бактерии. Препоръчително е да се използват естествени капсули, които съдържат пробиотични бактерии във висока концентрация.

Натуропатът може да добавя капсули или капки билки, като лайка и мента, които имат успокояващ ефект и намаляват метеоризма. Ледът също може да помогне.

Мастните киселини до омега-3 наистина могат да помогнат за намаляване на възпалението. Аминокиселината глутамин помага за изграждането на чревната лигавица и също се препоръчва в някои случаи.

Глутаминът, е неесенциална аминокиселина, тъй като се синтезира от различни органи на организма – волевите мускули, черният дроб и др.

Той е аминокиселината, която се среща в най-голямо количество в плазмата на кръвта – 30-35% и съдържа около 20% водород в структурата си, което го прави основния преносител на водород за мускулните клетки. 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *