fbpx

Теломерите – ключът към дълголетието

Остаряването на организма е обект на вечния интерес на човечеството в търсене на средства за удължаването на живота. Днес знаем, че ключът към дълголетието се крие в човешките гени.

В края на 30-те години на миналия век двама учени облъчват дрозофили (винени мушици) с рентгенови лъчи и наблюдават интересно явление – хромозомите се увреждат на различни места в средата си, но краищата им се запазват интактни.

Тези опити са проведени 20 години преди откриването на структурата на ДНК, но учените са предположили, че краищата на хромозомите имат „шапки“, които ги защитават от вредни въздействия и осигуряват тяхната стабилност.

Тези структури са наречени теломери и днес са обект на интензивни проучвания.

ТЕЛОМЕРИТЕ – ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ДНК

Теломерите са изградени от протеини и ДНК с определена структура. Те се разполагат в краищата на хромозомите и предотвратяват разграждането на хромозомните краища и неправилното свързване между отделните хромозоми.

Основната функция на теломерите е да защитят генетичната информация от промени.

Когато клетките се размножават, хромозомите се удвояват и се разпределят по равно в дъщерните клетки. Всяко делене на клетката е свързано със скъсяване на теломерите. Когато теломерите достигнат критична дължина, в клетката се активират процеси, които водят до нейната смърт (апоптоза).

Този процес осигурява размножаването само на здрави клетки със стабилен генетичен материал и предотвратява генетични мутации (образуване на ракови клетки).

При хронични заболявания е наблюдавано ускорено скъсяване на теломерите, което е свързано с преждевременно остаряване на организма. Някои клетки (стволови клетки и някои бързоделящи се клетки) притежават ензим, който удължава теломерите – теломераза.

Този ензим е в много ниско количество или липсва в обикновените клетки на тялото. Активирането на гена, който е отговорен за синтеза на теломеразата, води до удължаване на живота на клетките в експериментални условия.

Това насочва учените към търсене на стратегии за удължаване на теломерите и продължителността на живота.Дължината на теломерите зависи от генетични фактори, възрастта на човека и неговия начин на живот.

ФАКТОРИ, КОИТО УСКОРЯВАТ СКЪСЯВАНЕТО НА ТЕЛОМЕРИТЕ, СА:

Тютюнопушене. Пушенето ускорява скъсяването на теломерите по дозозависим начин. Учените изчисляват, че пушенето на една кутия цигари дневно за 40-годишен период скъсява живота със 7 години.

Затлъстяване. Проучване показа, че жени със затлъстяване имат по-къси теломери в сравнение със слаби жени от една възрастова група. Смята се, че затлъстяването може да скъси живота с почти 9 години.

Вредни вещества. Експозицията на някои вредни вещества, като например вредни газове във въздуха или свързани с професията вредни вещества, също скъсява теломерите.

Стрес. Стресът води до освобождаване на глюкокортикоидни хормони от надбъбречната жлеза. Тези хормони понижават нивата на антиоксидантите в организма и могат да доведат от увреждане на ДНК и скъсяване на теломерите.

Едно проучване потвърди, че жени, изложени на ежедневен стрес, имат по-къси теломери в сравнение с контролна група и разликата в дължината на теломерите възлиза на около 10 години живот. Това означава, че хората, които живеят в хроничен стрес, имат повишен риск за преждевременно развитие на болести и смърт.

КАК МОЖЕМ ДА ЗАБАВИМ СТАРЕЕНЕТО?  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Научна група проследява ефектите на храненето върху дължината на теломерите при голяма група жени. Фибрите оказват положителен ефект върху дължината на теломерите, а мазнините (особено линоловата киселина) – отрицателен.

Пониженият прием на протеини също има положителен ефект върху теломерите. Обратно на схващанията в Западното общество и модерната кето диета, се смята, че дълголетието на японците се дължи на ниския прием на протеини и високия прием на въглехидрати.

ЕЖЕДНЕВЕН ПРИЕМ НА АНТИОКСИДАНТИ

Ежедневният прием на омега-3 мастни киселини с храната забавя скъсяването на теломерите в едно клинично проучване. Друго проучване показа, че ежедневният прием на витамин С, витамин Е и бета-каротен е свързано с по-дълги теломери и по-нисък риск за развитие на рак на гърдата.

ПОНИЖЕНИЕ НА КАЛОРИЙНИЯ ПРИЕM

Ограничението на калорийния прием има изключително мощно здравословно въздействие. Смята се, че това се дължи на понижена продукция на вредни кислородни радикали, които могат да увредят ДНК. Проучвания при животни показват, че ограниченият прием на храна отсрочва появата на възрастови заболявания и може да удължи живота с до 66%.

ДВИЖЕНИЕ

Група учени демонстрира, че двигателната активност понижава маркерите на увреждането на ДНК и теломерите. Двигателната активност води до понижение на мастните депа и по-бързо отстраняване на отпадните продукти от организма.

При атлети е наблюдавана и повишена активност на теломеразата заедно с по-дълги теломери в сравнение с контроли. Активатори на теломеразата – нов антиейдж подход

Теломеразата е ензим, който възстановява теломерите. В повечето клетки на тялото той е неактивен, поради което те имат ограничен живот. Проучвания демонстрираха, че активаторите на теломеразата имат протективен ефект върху ДНК.

Някои растения са естествени теломеразни активатори и са използвани в народната медицина от векове заради лечебните си свойства.

Растението , което доказано активира теломеразата в лабораторни проучвания, е астрагалът (Astragalus membranaceus). Екстракт от астрагал също може да се приема и с хранителна добавка Forever young.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *