fbpx

Сертифициране на диамантите

 07. Oct, 2019  Lubos Riha  диамант

След като се шлифова, диамантът отива в независима гемологична лаборатория, която е международно признат авторитет в оценяването и определянето на качествените параметри на диаманта. 

Тази лаборатория издава резултатите от изследванията си под формата на технически документ – сертификат, който определя оригиналността и всички изследвани стойностни параметри на дадения камък.

 

 

От 1997г. диамантите имат напълно точно определена система и методика за оценка на техническите параметри, които се определят по стандарт ISO/FDIS 11211-1. Тази система е свързана с международно валидната система за сертифициране (GIA, IGI, HRD).

 

Съществуват различни експериментални методи, според които може да се изрази предположението, че камъкът с който се срещате, може да е истински диамант, но това не е достатъчно за получаването на квалифицирано мнение и гаранция за оригиналност

Лаикът също не може да разпознае истинския диамант от друг материал, който само прилича на диамант.

Именно затова се използва гореспоменатата eдинна система за сертифициране и всеки човек, който проявява интерес към купуване на диамант, било то като бижу или инвестиционен диамант, може да бъде сигурен, че срещу средствата си получава диамант, деклариран от продавача, тъй като предварително по електронен път ще може да провери оригиналността и параметрите на предложения камък и сертификата към него.

 

ВНИМАНИЕ!!! Сертификат (или документ, който се казва така или се издава вместо сертификата), издаден от бижутера, търговеца или вещо лице, НЕ е достатъчен.

За съжаление постоянно се срещаме с документи, които са били издадени и представени на хора като сертификати към техните скъпоценни камъни (или бижута), които всъщност не са сертификати, а издаването им е струвало много скъпо на крайните клиенти.

Досега не сме успели да елиминираме това безобразие и  то продължава да съществува на пазара, тъй като дори държавата проявява пренебрежение към това да го въведе като действащ закон. 

Поради тази причина знанието и информираността на обществото са ключови, за да не бъдат несъзнателно подкрепяни порочните практики на търговците на пазара с бижута и инвестиционни диаманти изобщо.

 

 

 

Гемологията е наука, която се занимава с изучаването и оценяването на скъпоценните камъни.

Само международно призната, независима гемологична лаборатория може със сигурност да определи за какъв материал наистина става дума (благодарение на специалното машинно оборудване), а в случай, че това е диамант, може да определи и техническите му параметри (според стандарт ISO/FDIS 11211-1), и има правото да издава сертификат за оригиналност и технически параметри на изследвания диамант.

Такава институция е достатъчна гаранция за сигурност, че купуваме стока, която е истинска.

Гемологичната лаборатория работи според стриктни правила, с които издава сертификати. При тях можете по всяко време да проверите оригиналността на сертификата.

Защитни eлементи за сигурност – всеки сертифициран диамант може да бъде придружен от лазерно описание, когато по рундиста (пръстеновидната повърхност на ръба на камъка) е означен номера на сертификата, който е уникален.

Снимката на лазерното описание се намира точно до сертификата.

 

 

След това камъкът се опакова в защитна кутийка, която е означена със съответните данни на дадения камък и сертификат.

Тази кутийка е подсигурена със защитни елементи, които при нарушаване целостта на кутийката, тя (на химична база) с помощта на цветни означения и предупредителни описания показва, че опаковката е била повредена и следователно може да е последвала и манипулация на нейното съдържание.

Научи кои са 6-те лесни стъпки, за които си струва да работиш онлайн!

Кликни Тук и гледай видеото!

 

сертификат картичка кликни към магазина Тук!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *