fbpx

Обработка на диамантената суровина

 07. Oct, 2019  Lubos Riha  диамант

Най-голямата част от цената на диаманта се дължи на разходите за неговото добиване.

За добива на един грам диамант трябва да се извлекат около 250 тона скала (кимбърлит) съдържаща диаманти.

Цената на суровината всяка година се повишава с 3 до 7%  и то заради разходите по нейния добив.

Защо?

Растат разходите за заплати на работниците, енергията, горивните вещества, машинното и минно оборудване и добивните технологии!

 

Освен това расте и самата трудност на добиване, защото то се осъществява от все по-трудно достъпни находища (дълбинен добив, добив в полярните области).

 

Диамантената суровина е в крайна сметка централно изкупена за хранилищата на компания DTC, която прави разделението на суровините според тяхното качество (до 14.000 групи) и от тях изготвя така наречените „борсови партиди“, които след това се предлагат на професионалисти в сферата на обработката в рамките на организирани аукциони.

 

 

След това суровината пътува към работилниците за шлифоване, където се обработва и шлифова, за да се получи от нея възможно най-ценния и най-качествен шлифован скъпоценен камък.

 За този процес се използват най-модерните технологии.

 

Машина за обработка на диаманти

 

Диамантът се шлифова в най-различни форми в зависимост от това, коя форма е стойностно най-подходяща за дадената суровина, за да достигне максимума на параметрите за качество на крайния камък, а с това и на цената му.

 

Обработката на диаманти е много труден и специфичен процес.

 

И въпреки че днес се използва най-модерната техника, тук се изисква  дългогодишна практика в областта, тъй като  в продължение на много време опитът се придобива от предходните поколения не само заради специфичните особености на самия минерал, но и благодарение на това, че всеки камък е различен, и че високата цена  на суровината изисква индивидуален подход при обработката на всяко късче диамант.

Искате ли да получавате интригуващи бонуси и да работите от всяко кътче на земята?

Кликни Тук и гледай видео!

Най-използваните форми при шлифоването на диаманти:

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *