fbpx

Какво научих за Маркетинга?

БРАНД

Здравейте, искам да ви споделя това което научих за маркетинга.

Какво е маркетинг?

Маркетинг е пазар, място където продавачи и кuпувачи разменят някаква стока, услуга, или пари реално или виртуално.

 А каво е бранд?

Повечето хора, които се занимават с бизнес знаят, но за тези, които не знаят и те първа започват, Бранда е термин в маркетинга, който описва компания, продукт,  услуга, или продуктова линия.

Пазарното взаимодействие, нагаждане и поведение е една съвокупност от действия, чрез които педприятие извлича изгода от пазара.

Това схващане за маркетинг е възникнало в самото начало на двайсти век в Северна Америка. От тогава то търси постоянно развитие.

В началото то се ограничава търсейки пазарни проучвания и възможности за самото пласиране. Широко възприето определение го разглежда като откриване, задоволяване и задържане на потребители.

Маркетингът в организационните схеми на предприятията от напредналите икономики става повсеместен след Втората световна война.

Разпространява се като съчетаваща обхватна и обособена функция из развитите икономики през 1960-те години. 

 До 1980-те години маркетингът се смята за по-малко или повече творческо поприще.

 В този си вид към 1990-те години, доастига световен мащаб.

Съвременната теория за маркетинга, до голяма степен почива върху икономически схващания като добавена стойност и стойност в обращение.

Наред с тези схващания, нараства намеса и на ред други научни дисциплини, като статистика, социология, психология и антропология.

Дифиницията за маркетинг е управленска функция за оптимизиране на връзката „търсене – предлагане“ и за проявлението и на пазара вид стопанска дейност за извършване на специализирани пазарни проучвания, разработки и за предоставянето на консултански услуги.

Той бива пасивен-отговарящ на пазара, и активен- въздействащ на пазара за инвестиционни, хранителни и промишлени стоки, за интелектуални продукти  услуги.

„Маркетинг е практика за разбирането на желанията и нуждите на клиентите, създаването, или откриването на продукти или услуги, които отговарят на техните желания и нужди, самото комуникиране на тази информация в организацията която трябва да създаде  и достави този продукт или услуга и външно към клиентите за които те са предназначени, така, че те ще ги желаят и закупят.“ – Джон Мариоти –

А каква е целта?

„Целта на маркетинга е да напави самото продаване свръхобилно. Целта на маркетинга е да разбере потребителя много добре, че продуктът, или услугата да му паснат така, че сами да се продават.

В идеалния случай маркетингът трябва да доведе до потребител, който е готов да купи.“ – Питър Дракър –

Маркетингът е също система от функции на управление, чрез която се организира и направлява съвокупност от дейности, свързани с оценяването на покопателната способност на потребителите, с нейното превръщане в реално търсене на определена стока или услуга, а също и с придвижването на тази стока или услуга към копувача или крайния клиент, за да се постигне определена печалба, или някаква друга цел на фирмата.

Как да управляваме маркетинга?

Американската маркетингова асоциация предлага следната управленска дефиниция в 1985г.

„ Маркетингът е процес на планиране и изпълнение на концепция, ценообразуване, лансирането на стоки, услуги и идеи, за да се създаде размяна , която ще задоволи индивидуалните и организационните цели.“

„Самото управление на маркетинга е изкуство и наука за прилагане на основните маркетингови понятия за избор на целеви пазари и привличане, задържане и увеличаване броя на потребителите чрез създаване, предлагане и предаване на по-висока стойност за клиента.“ – Филип Готлър –

Какви са проблемите при продаването на продукти в Интернет?

За успешното продаване на различни продукти в Интернет се изпозват различни стратегии, които подтикват или предразполагат посетителите да купуват.

Ако не се спазва определени „закони“, може никога да не осъществите продажба.

Трябва да се стремите да не допускате нито един от тях да е сгрешен, защото само в съвокупност правят един сайт добре организиран.

За какви проблеми става на въпрос? Например за:

Лош дизайн

Прекалено много реклами

Подбор на лош текстов формат

Липса на лични данни начини за връзка

Използване на прекалено много ефекти

Бавно зареждане

Прекалено много излишни обяснения за продукта, които не вълнуват купувача

Неподходящо подреждане на информацията

Трудна навигация

Липса на мета тагове и описание (Google Adwords се използва за подбор на ключови думи).

Как да избегнем подобни грешкиte?

Преди да стартирате сайт, първо седнете и помислете за визията на вашия сайт и начина, по който ще предоставите информацията на клиента.

Презентацията на информацията е много важен елемент при продаването онлайн. Всеки детайл трябва  да бъде обмислен и да се избере най-добрия начин на подреждане.

Ето един малък пример – за да създадете доверие у клиента е добре да оставите лични данни.

Под каква форма се среща марката?

Марката може да се срещне под най-различни форми, като включва име, някакъв символ, комбинация от цветове, но не повече от три цвята или слоган. Тази марка е защитена от закона и се нарича търговска марка.

За да създадем бранд трябва да имаме ценности с които да се отличаваме от конкуренцията.

Самата основа на Бранда са самите ценности, които ние имаме заложени още при нашето раждане.

За да имаме Бизнес и да го развиваме първото нещо и най-важно е да определим нашите ценности, за да се откроим от останалите хора, които продават същите продукти, които продаваме и ние.

Сега ще ви кажа кои са моите цености, които се свързват с моята едентичност. Това са здраве, щастие, доверие, искреност, упоритост, вярност, мистичност.

Визуалното брандиране това са цветовете и гласовото брандиране. Моето лого е с три цвята жълто-оранжево и синьо.

В Логото ми се преливат жълто-оранжевото и синия цвят.

Защо съм избрала тези цветове за лого на моят сайт?

Защото смятам, че Жълтият цвят е цветът на Слънцето, светлината, златото, интуицията и магическите способности.

Жълтото е баграта на вечността, така както златото е металът на вечността. То е цветът на Боговете и своеобразен двигател на силата и младостта.

Най-топлият, най-нежният, най-експанзивният и труден за обхващане цвят. Такъв, какъвто са слънчевите лъчи, които проявяват силата на небесните Богове.

Златно жълтото се използва като атрибут и символ на силата  и властта. Цветът подчертава техният Божествен произход.

-ОМ- Божествената дума на тибетците означава „Позлатен“. Вишну е облечен в жълти дрехи, а космическото яйце на Брама блести като злато.

Златно жълтото е израз на уравносеност и хармония. Златните ябълки  в градината на Хесперидите са символ на любов и съгласие. Златната ябълка на раздора е причина за Троянската война и симвулизира гордост и ревност.

 В Исляма златно-жълтото е знак на мъдрост и добър съвет, но бледожълтото се свързва с предателство  и разочарование.

 Жълтото олицетворява блясъка на мъдростта, любопитството, познанието, духовността и снизхождението.

Този цвят внася равновесие в мислите и чувствата, стимулира творческите и интелектуалните способности. И не случайно се използва в знаците за предупреждение и заостряне на вниманието по пътищата.

Жълтите дрехи акцентират върху личната спонтанност на обаяние.

Изразяват ангажираност, радост от живота и вътрешна свобода.

Синият цвят е един от основните, който се използва за фирмени лога. Той се свързва с небето и океаните и се възприема много лесно от хората.

Цветът е символ на доверие, надежност, сигурност и отговорност. При храните синьото се асоциира със свежест в напитките, а връзката му с водата го прави символ на чистота и прозрачност.

Ето защо той е често срещан при производителите на стъкла и фирми за почистване. Тъй като потиска апетита той е крайно непрепорачиелен за хранителни брандове и заведения за хранене.

Синият цвят е цветът на спокойствието и сигурността. Синият цвят се е наложил в дизайна на световните компании с единствената цел да спечели доверието на потребителите и да ги убеди в качеството на предлаганите услуги.

Синьото категорично е цветът на бизнеса. Колкото по-тъмен е нюансът, толкова повече се засилва усещането за стабилност и надежност на бранда.

Препоръчвам ви да избягвате употребата на синия цвят с кулинарна насоченост. Този цвят потиска апетита и блокира сетивата, отговарящи за процеса на хранене.

Моят любим цвят е лилавия и не е случайно, че аз се включих в компания за бижута. Този цвят се счита за кралски цвят, но често пъти се асоциира с духовност, мистичност и фантазия.

Можете също да го използвате в козметиката, или дамски принадлежности. Можете да експерементирате с нюансите на лилавото.  

И в обобщение когато правим бранд, трябва да вземем под внимание всички тези гореспоменати тънкости и грешки, които ще ни помогнат да вземем правино решение и действие за създаването на нашия бранд.

Благодаря за вашето внимание!

Бъдете здрави, успешни и щастливи!

Обичам ви!

24 май 2022г.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *