fbpx

Какво е хипотиреодизъм

Това е състояние, което се характеризира с необичайно малко производство на щитовидни хормони. Има много заболявания, които са резултат от хипотироидизъм. Неправилното производство на щитовидни хормони има огромни последствия за човешкия организъм.
Тя произвежда хормони, които са изключително важни за организма. Те регулират метаболизма. Щитовидната жлеза се намира в предната част на врата, под адамовата ябълка. Тя е увита около трахеята и има формата на пеперуда. В нея се образуват хормоните на щитовидната жлеза.
За производството на тези хормони жлезата използва йод, който най-често се внася в организма чрез храната (морски храни, хляб и сол). Двата най-важни хормона са Tироксин (Т4) и трийодотиронин (Т3). Хормонът с най-голяма биологична активност е Т3, въпреки че 99% от синтезираните хормони са Т4. Активността на щитовидната жлеза се регулира от друга жлеза, разположена в мозъка – хипофизата. Тя на свой ред получава команди от хипоталамуса.
Той освобождава хормон наречен тиротропин (TRH), който изпраща сигнали до хипофизата за отделяне на щитовидно-стимулиращ хормон (TSH). На свой ред TSH изпраща сигнал за секреция на щитовидните хормони. Ако настъпи нарушение в някое от тези нива, може да се появи намалено производство на щитовидни хормони хипотироидизъм. Хипотироидизмът е често срещано състояние.
Смята се, че 3-5% от населението на планетата има определена форма на хипотироидизъм. Състоянието е характерно в по-голяма степен за жените отколкото за мъжете като честотата му се увеличава с възрастта.
Най-често срещаните причини за появата на това заболяване са: тироидит на Хашимото, лимфоцитен тироидит, разрушаване на щитовидната жлеза от радиоактивен йод или хирургическа намеса, заболяване на хипофизата или хипоталамуса, лекарства, сериозен дефицит на йод. Няма симптоми, които да са специфични само за това заболяване и те често се преписват на процеса на остаряване.
Такива са умората, депресията, слабото покачване на теглото, непоносимостта към студ, сухата коса, запекът, сухата кожа, повишеният холестерол, мускулните крампи, понижената концентрация, отичането на краката. С напредване на болестта може да се наблюдават подпухване на очите, понижаване на сърдечния ритъм и на телесната температура.
В най-тежката си форма хипотироидизмът може да доведе до животозастрашаваща кома. Това състояние изисква хоспитализация и мигновено инжектиране на хормони. Нелекуваният хипотироидизъм може да доведе до уголемяване на сърцето кардиомиопатия и натрупване на течност около белите дробове. Ако се открие навреме, обаче, хипотироидизмът може лесно и напълно да се излекува чрез хормонална заместителна терапия.
Щитовидната жлеза е малък орган с форма, наподобяваща пеперуда, която е разположена в предната долна част на шията. Произведените от жлезата хормони, се наричат тиреоидни или щитовидни. Предназначението на тази жлеза е да произвежда хормони, които регулират използването на енергията от тялото, а също и поддържане на топлината на тялото.
Тези хормони въздействат на целия организъм. Участват в регулиране функцията на мозъка, сърцето, мускулите и много други важни органи. Увеличените или понижените нива на тези хормони водят до сериозни нарушения във функцията на всички тези органи. Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, човек изпада в състояние наречено хипотиреоидизъм. Често се проявява чрез забавяне на физическата и умствена дейност. Основният метод за откриване на хипотиреоидизъм е определяне серумните нива на TSH и FT4 чрез кръвни изследвания.
Характеризира се с прекомерното производство на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза(FT3 и FT4). Диагностиката на хипертиреоидизмът се потвърждава от серумни тестове: ниско ниво на TSH хормон на хипофизата, отговорен за стимулация на щитовидната жлеза и високо ниво на хормоните FT3 и FT4. Чувствате ли се уморени, имате колебания в теглото, чувствате раздразнителност или сърцебиене?
Това са само някои от симптомите, които могат да възникнат в случай на проблеми с щитовидната жлеза състояние, което се характеризира с необичайно малко производство на щитовидни хормони. Има много заболявания, които са резултат от хипотироидизъм. Неправилното производство на щитовидни хормони има огромни последствия за човешкия организъм. Тя произвежда хормони, които са изключително важни за организма. Те регулират метаболизма.
Щитовидната жлеза се намира в предната част на врата, под адамовата ябълка. Тя е увита около трахеята и има формата на пеперуда. В нея се образуват хормоните на щитовидната жлеза. За производството на тези хормони жлезата използва йод, който най-често се внася в организма чрез храната морски храни, хляб и сол. Двата най-важни хормона са тироксин (Т4) и трийодотиронин (Т3).
Хормонът с най-голяма биологична активност е Т3, въпреки че 99% от синтезираните хормони са Т4. Активността на щитовидната жлеза се регулира от друга жлеза, разположена в мозъка – хипофизата. Тя на свой ред получава команди от хипоталамуса. Той освобождава хормон наречен тиротропин (TRH), който изпраща сигнали до хипофизата за отделяне на щитовидно-стимулиращ хормон (TSH). На свой ред TSH изпраща сигнал за секреция на щитовидните хормони. Ако настъпи нарушение в някое от тези нива, може да се появи намалено производство на щитовидни хормони хипотироидизъм.
Хипотироидизмът е често срещано състояние. Смята се, че 3-5% от населението на планетата има определена форма на хипотироидизъм. Състоянието е характерно в по-голяма степен за жените отколкото за мъжете като честотата му се увеличава с възрастта. Най-често срещаните причини за появата на това заболяване са: тироидит на Хашимото, лимфоцитен тироидит, разрушаване на щитовидната жлеза от радиоактивен йод или хирургическа намеса, заболяване на хипофизата или хипоталамуса, лекарства, сериозен дефицит на йод.
Няма симптоми, които да са специфични само за това заболяване и те често се преписват на процеса на остаряване. Такива са умората, депресията, слабото покачване на теглото, непоносимостта към студ, сухата коса, запекът, сухата кожа, повишеният холестерол, мускулните крампи, понижената концентрация, отичането на краката.
С напредване на болестта може да се наблюдават подпухване на очите, понижаване на сърдечния ритъм и на телесната температура. В най-тежката си форма хипотироидизмът може да доведе до животозастрашаваща кома. Това състояние изисква хоспитализация и мигновено инжектиране на хормони. Нелекуваният хипотироидизъм може да доведе до уголемяване на сърцето кардиомиопатия и натрупване на течност около белите дробове.
Ако се открие навреме, обаче, хипотироидизмът може лесно и напълно да се излекува чрез хормонална заместителна терапия. Щитовидната жлеза е малък орган с форма, наподобяваща пеперуда, която е разположена в предната долна част на шията. Произведените от жлезата хормони, се наричат тиреоидни или щитовидни. Предназначението на тази жлеза е да произвежда хормони, които регулират използването на енергията от тялото, а също и поддържане на топлината на тялото.
Тези хормони въздействат на целия организъм. Участват в регулиране функцията на мозъка, сърцето, мускулите и много други важни органи. Увеличените или понижените нива на тези хормони водят до сериозни нарушения във функцията на всички тези органи. Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, човек изпада в състояние наречено хипотиреоидизъм. Често се проявява чрез забавяне на физическата и умствена дейност.
Основният метод за откриване на хипотиреоидизъм е определяне серумните нива на TSH и FT4 чрез кръвни изследвания. Характеризира се с прекомерното производство на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза(FT3 и FT4). Диагностиката на хипертиреоидизмът се потвърждава от серумни тестове: ниско ниво на TSH хормон на хипофизата, отговорен за стимулация на щитовидната жлеза и високо ниво на хормоните FT3 и FT4.
Чувствате ли се уморени, имате колебания в теглото, чувствате раздразнителност или сърцебиене? Това са само някои от симптомите, които могат да възникнат в случай на проблеми с щитовидната жлеза.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *