fbpx

Какви са стъпките за изграждане на печеливш Бизнес?

Всеки предприемач, който стартира собствен бизнес обмисля различни идеи за бизнес и си задава три основни въпроса. 

Какво? Защо? Как?

Какво да бъде естеството на бизнес?

Защо да бъде стартиран в Интернет?

Как да реализира своите идеи за бизнес?

Стъпка 1 Първо и най важно е да изберем продукт, или услуга, които да промотираме и да продаваме в Интернет.

Тук имаме две възможности:

Да промотираме чужд продукт и да печелим от комисионните /да бъдем афилейт/, или да създадем и да продаваме свои собствени продукти, или услуги, тоест да бъдем вендор /продавач/.

Когато човек прави първите си стъпки в бизнеса и не е производител, за предпочитане е да избере първата опция.

Такива продукти могат да се намерят в българския сайт Profitshare или в Click bank.

Вторият важен момент е да се избере кой е потенциалният клиент за избраният продукт, или услуга?

Всичките идеи за бизнес предлагат намирането на различен тип клиенти. Безсмислено е да се рекламира на хора, които не се интересуват от твоя продукт.

Продажбата и промотирането по Интернет се осъществява по същия начин както в реалния живот.

Например: Спортни стоки и принадлежности- тези, които спортуват, строителни материали – тези, които се интересуват от тях, а от хранителни био продукти–тези, които държат на здравето си и здравословното хранене. 

Стъпка 2 Когато вече са на лице предпоставките за успешна търговия–клиент и продукт, трябва да направим така, че да ги срещнем и да представим продукта на клиента.

Наличието на собствен Уеб сайт, изпълнява ролята на магазин. В сайта представяме продукта, неговите характеристики и предимства.

Сайта може да е Блог, Онлайн магазин, Фейсбук страница, или Ютуб канал.

За да стане популярен и да могат хората да го намират лесно в Гугъл, на постовете трябва да бъде приложена SEO оптимизация.

Това означава, че в публикациите трябва да присъства ключова дума, която спомага за бързото и лесно откриване на продукта от заинтересования клиент.

Освен пасивният маркетинг, когато клиентът сам търси и намира продукта, много е важно всеки ден да правим и активен маркетинг, тоест да достигаме до потенциалните клиенти чрез безплатен маркетинг, промотиране във Фейсбук, групи по интереси или, чрез платени обяви, в които точно определяме профила на нашия клиент, възраст, интереси, пол, место живеене.

Платената реклама е най-добрият метод да достигнем до конкретния тип човек, който ще се заинтересува от нашия продукт и да го превърнем в потенциален клиент.

Стъпка 3 В промотирането и продаването има тънкости. Много хора промотират  продукти и услуги, но малко от тях са истински успешни.

Защо клиентите да изберат и да си купят точно от теб?

Основната цел на добрия продавач е непрекъснато да се развива и инвестира в себе си, за да стане най-добрият в своята област.

Той трябва да се отнася професионално към работата си и клиентите, да бъде някой, който е стойностен за тях знае и може много.

Клиентите искат да купуват и да работят с хора, които са спечелили тяхното доверие чрез помощта си, хора които чувстват близки и харизматични.

Когато между продавача и клиента се изгради близка връзка, вероятността между тях да се осъществи продажба е много голяма.

Всеки би предпочел да си купи от човек, който познава, който му е помогнал безкористно и който има авторитет на добър професионалист.

Какъв бизнес да избереш?

 Когато човек избира собствен бизнес, с който да изкарва прехраната си, обикновено се съобразява със своите желания и способности, както и с възможностите за добра печалба от избраната дейност.

 Кои са сферите, които предлагат бърз и висок доход?

 Ако направим един бегъл преглед на индустриите, в които има най-много милионери, ще видим, че значително количество пари се правят в областите финанси, технологии, недвижими имоти.

Парите, обаче, са само една от предпоставките за избор на  собствен бизнес.

 Човек трябва страстно да обича това, което прави, за да може да му се посвети изцяло и да очаква положителни резултати.

 Експертната подготовка и уменията са друга характерна черта за избор на бизнес. Човек избира да се занимава с това, в което е добър. Когато неговата експертиза не е на достатъчно високо ниво, но има много страст и желание, предприемачът може сам да открие откъде и как да получи знанията.

Избраният бизнес трябва да реши реален проблем или нужда на пазара. Ако той не отговаря на това условие и няма връзка с потребностите на хората, бизнесът ще бъде неуспешен.

Само взаимното преплитане на всички тези компоненти води до процъфтяващ бизнес. Не може да се занимаваш с нещо, което обичаш, ако хората не го търсят и то не ти носи печалба.

 От друга страна, ако правиш нещо, което е хит на пазара, но не влагаш любов и не си готов да му посветиш цялото си свободно време и всичките си усилия, няма да постигнеш траен успех.

Промени начина си на мислене и мисли като милионер гледай видеото Тук!

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *