fbpx

Защо Ganoderma lucidum (Reishi) има толкова много полезни свойства, толкова e ефективнa, но и същевременно безопаснa?

Проучванията показват, че тази гъба съдържа много – много повече от други растения, известни на нас – вещества, важни за нашето тяло. 

Има повече от 200 от тях и най-важните са: полизахариди, тритерпени, влакнини, органичен германий, ензими, аденозини.

Именно чрез тези активни вещества Ganoderma lucidum (Reishi) е била ценена още в древността.

Това са болестите диабет, сърдечни заболявания, бъбреци, черен дроб, рак, стрес, нарушения на съня, отслабване на имунната система, алергии. 

Използвайки Гъба Ганодерма Луцидум, чрез нейните лечебни качества, можем значително да подобрим нашето здраве. 

Човешкото тяло разгражда повечето въглехидрати от храните, които ядем, и ги превръща във вид захар, наречена глюкоза.

Глюкозата е основният източник на енергия за нашите клетки. 

Когато тялото няма нужда от енергия, то я съхранява в черния дроб и мускулите.

Тази съхранявана форма на енергия се състои от много свързани молекули глюкоза и се нарича гликоген.

Гликогенът е голям, разклонен полизахарид, който е основна форма за съхранение на енергия при животните и хората.

Когато тялото се нуждае от бърз прилив на енергия или когато не получава глюкоза от храната, гликогенът се разгражда, за да освободи глюкозата в кръвта, където тялото ни я използва като гориво за клетките. 

Гликогенът изпълнява две различни физиологични роли при бозайниците. Гликогенът в черния дроб служи предимно за поддържане на нивата на кръвната глюкоза в постоянни стойности.

А този в скелетните мускули, сърцето и мозъка доставя химическа енергия за функционирането им

Тъй като приема на Ganoderma lucidum (Reishi) не предизвиква никакви странични ефекти, принадлежи към групата, наречена адаптогени. 

Тритерпените (Рейши) притежават антикарциномно действие, противовирусно и антибактериално действие. 

Ензимите са белтъчни молекули, които катализират биохимичните реакции в клетката.

Един от ключовете към здравословен и дълъг живот е да се консумират хранителни ензими, така че тялото ни да пести метаболитните ензими и да ги използва за други функции. 

Ензимите могат също така да дезактивират свободните радикали. “Ябълките, мангото и гроздето съдържат ензими, наречени пероксидаза и каталаза които помагат при разоръжаването на свободните радикали“ (Холфорд, страници 91-92).

Някои гъби, сладка царевица и други също съдържат тези ензими заедно с амилаза. Въпреки това, когато тези храни бъдат сготвени, полезните ензими биват унищожени. 

Нито един биохимичен процес не може да се осъществи без участието на специфичен ензим.

В човешкото тяло има над 2000 различни ензима, които разграждат хранителните вещества, възстановяват клетките, пречистват кръвта и участват във всички функции на организма ни. 

Ензимите са неразделна част от нашето съществуване. Те подпомагат дейността на имунната система и мозъчната активност, разграждането на мазнините, зареждането на клетките с енергия, прочистването на дебелото черво и изхвърлянето на токсините от организма, изграждането на мускулна тъкан и стареенето. 

Ензимите превръщат в организма храната в енергия и правят възможно дишането на клетките. С други думи, самото съществуване на нашия организъм е немислимо без тях. 

Храносмилателните ензими са необходими за разграждането и усвояването на протеините, въглехидратите и мазнините, постъпващи в организма с храната.

Те се секретират по цялото продължение на храносмилателния тракт. Задачата им е да разграждат постъпващите храни до степен, при която полезните вещества в тях да могат да се абсорбират и преминавайки в кръвта, да могат да се използват от различните органи и системи на организма. 

 В повечето случаи консумираме престояла или преработена храна, т.е. храна, в която повечето от естествено съдържащите се ензими са унищожени, ние принуждаваме организма си да произвежда главно храносмилателни ензими, необходими за усвояването й.

И колкото повече енергия се изразходва за храносмилане, толкова по-малко остава за физическите и умствените дейности.

Освен това организмът има определен капацитет за производство на ензими и прекаленият разход на енергия за храносмилателни ензими се отразява неблагоприятно върху производството на метаболитни, а оттам и върху обмяната на веществата.

От друга страна, ефективността на храносмилателните ензими се влияе от наличието на определени минерали и от съчетаването на храните. 

И накрая да обобщим, защо е важно да приемаме хранителни добавки?

При нерационално хранене възниква необходимостта от допълнително внасяне на ензими във вид на хранителни добавки. 
Целта е да се подпомогнат храносмилателният процес и обмяната на веществата в организма, т.е. метаболизмът.
Това се налага и поради факта, че много от ензимите не издържат атаката на стомашна киселина и в червата, където има благоприятни условия за действието им, преминава само онази част от тях, която в много случаи се оказва недостатъчна.
 Международен линк за регистрация на нови членове. Моля, въведете този номер BGR0963191 при регистрация на този сайт от всяка точка на света! 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *